Två personer står framför ett skrivbord och pekar på ett papper på bordet

Studieområde:

Upplevda tillväxthinder och faktisk tillväxt bland små och medelstora företag

I rapporten undersöker vi samband mellan små och medelstora företags upplevelser av hinder för tillväxt, faktisk tillväxt och produktivitet samt vad som karaktäriserar företag som upplever hinder för tillväxt.

Rapporten är en delstudie i Tillväxtanalys projekt, Är Sverige och EU en (o)gynnsam miljö för snabbväxande företag?

Det vi undersöker

Det är angeläget att förstå vad som förmår företag att upprätthålla tillväxt och vad som är ett hinder. Den här rapporten undersöker detta utifrån tre syften,

  • vad som karaktäriserar företag som upplever hinder för tillväxt
  • hur upplevelsen av hinder för tillväxt varierar med företagens faktiska tillväxt och produktivitet
  • om det finns ett samband mellan upplevelsen av att lagar och myndighetsregler blir till ett hinder för tillväxt och företagens faktiska tillväxt.

Resultatet visar

  • Små företag har högre sannolikhet att uppleva kompetensförsörjningen och lagar och myndighetsregler som ett stort hinder för företagets tillväxt än vad medelstora företag har.
  • De mindre och yngre företagen upplever i högre utsträckning än medelstora och äldre företag att tillgången till kapital är ett stort hinder för företagets tillväxt.
  • Företag som gjort produkt- och tjänsteinnovationer innan undersökningstillfället upplever överlag fler hinder för tillväxt än icke-innovativa företag.
  • Andelen företag som upplever kompetensförsörjningen som ett stort hinder, ökar i takt med att både företagens tillväxttakt och produktivitet ökar. Företag med hög tillväxt rapporterar dock i högre utsträckning än företag med hög produktivitet att kapaciteten, tillgången till kapital samt lagar och myndighetsregler är ett stort hinder för företagets utveckling och tillväxt.
  • Tillväxten bland företag som upplever lagar och myndighetsregler som ett stort hinder tenderar vara lägre än bland företag som inte delar denna upplevelse. Detta resultat drivs av företag som i föregående period uppvisade god eller mycket god tillväxt.

Upplevda tillväxthinder och faktisk tillväxt bland små och medelstora företag

Serienummer: Rapport 2024:06

Diarienummer: 2024/139

Ladda ner rapporten Pdf, 1.3 MB.

En del av kunskapsprojektet:

test

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev

https://www.resume.se/utbildning/skriva-med-ai-copy-och-content-for-sociala-medier-och-digitala-kanaler/?utm_campaign=REAK_Stort_utskick&utm_medium=email&utm_source=Eloqua